Barnsmart

Lära sig läsa – 4 tips till föräldrar

När barn börjar visa intresse för bokstäver kan vi som vuxna och föräldrar motivera detta intresse genom lek och läsning. Barn som känner motivation lär sig lättare.

1. Börja inte för tidigt
Om det är för svårt för barnet kan motivationen minska, anpassa läsningen efter ålder.

2. Fortsätt med högläsning
Att lyssna på sagor ökar hörförståelsen och ordförråd växer. Sluta inte läsa högt för ditt barn, turas istället om att läsa högt tillsammans.

3. Hur låter bokstaven?
Det är lättare att sätta samman ord ifall man lär sig hur bokstaven låter snarare än vad de heter. Lek tillsammans med ljuden, välj ett ljud/bokstav och leta efter saker runtomkring er som börjar eller slutar med det specialla ljudet. 

4. Vilka intressen har barnet?
För att sedan utveckla läsförmågan måste man fortsätta läsa, och för att vilja läsa måste man vara intresserad. Utgå från barnens intressen när du köper böcker till dem. 

Våra tips på pedagogiska böcker och spel som hjälper barnen att utvecklas


Hur låter bokstaven (3-6 år)
Ett pedagogiskt, interaktivt och lustfyllt sätt att lära sig bokstävernas ljud och därmed ta steget närmre att läsa på egen hand. Köp Hur låter bokstaven till paketpris här!

 
Clicko (+3 år)
Genom att kombinera barnens byggintresse med fascination för magneter. Vänd, vrid och foga ihop de magnetiska byggdelarna i trä till bokstäver eller ord. Perfekt för små händer som ännu inte lärt sig att hålla i en penna! Och för alla barn som på ett kul och kreativt sätt vill upptäcka alfabetet och bokstäverna. Köp Clicko här!

Jag börjar skriva, läsa och räkna (6-9 år)
Pedagogiska pysselböcker som vänder sig till barn i förskoleåldern. Köp pysselböckerna här!