Barnsmart

Är du förälder? Detta bör du veta om nätmobbning

Inget barn ska kränkas. Men tyvärr händer det hela tiden – inte minst i sociala medier och i onlinespel. Som förälder är det viktigt att du har kunskap, så att du tidigt tar det på allvar och vet hur du ska agera. Här är sju punkter med saker du bör ha koll på.   


1. Vem avgör vad som är kränkning?
Det är alltid den som blir utsatt som avgör om det är en kränkning eller inte. 

2. Vad är fysiska kränkningar på nätet? 
När någon loggar in på ditt konto mot din vilja. Eller utför en kapning, vilket innebär att någon utger sig för att vara du på internet.

3. Vad är verbala kränkningar på nätet? 
När någon skriver taskiga saker till dig, eller om dig. En form av detta är flejming. Flejming är när någon använder ett grovt och provocerande språk på internet.

4. Vad är psykiska kränkningar på nätet?  
När du känner dig utanför och utfryst. För ett barn kan det till exempel vara om alla i klassen utom hen får vara med i en Snapchat-grupp. 

5. Vad är olagligt på nätet?
Om något är olagligt i verkliga livet, så är det troligtvis även det på nätet. Här är några saker som är olagliga att göra på nätet:

  • Ingen får skapa ett konto i ditt namn.
  • Ingen får fotografera eller filma dig i ett omklädningsrum.
  • Ingen får sprida bilder på dig mot din vilja.
  • Ingen får hota om att skada dig.
  • Ingen får sprida falska rykten om dig.

6. Hur ska jag som förälder agera?
Det viktigaste är ATT du agerar. Lyssna på ditt barn och ta hen på allvar, beröm att hen är modig. Kontakta skolan om kränkningarna är kopplade dit. Eller administratören till spelet eller sidan om det är aktuellt. Är något olagligt - gör en polisanmälan! För mer info, www.polisen.se

7. Är du osäker? Här finns professionell rådgivning att få: 
Friends rådgivnning:       https://friends.se/radgivning/
BRIS för vuxna:               https://www.bris.se/for-vuxna/start/

Till sist… 
… tänk på att vara en god förebild. Fundera på vad du skriver och hur du är på nätet. Skaffa kunskap om de sidor, spel och appar som ditt barn använder. Var nyfiken och ställ frågor. Det ska vara lika självklart som att fråga hur det varit i skolan eller på träningen.


/Källa: Friends.se